In het kort

Venlose Revue: Venlose musical in de meest pure vorm. Onder andere ’t 125-jarig bestaan van de Fanfare was indertijd een aanleiding om een dergelijke Revue op te zetten. Adri Gorissen vermeldt reeds dat het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo aanleiding werd om de door Sef Cornet z.g. destijds in gang gezette revuetraditie weer op te pakken. Fanfare voorzitter Jan Smeets had in 1978 een klein gezelschap Venlonaren bij hem thuis uitgenodigd, om met hem te brainstormen over een feestprogramma in 1980, ter gelegenheid van dit jubileum. Jan Smeets had toen al enkele programmapunten in gedachten, waaronder die van de opvoering van een “musical”. Joop Berendsen en John Bartels verklaarden zich bereid die commissie in het leven te roepen, hetgeen leidde tot een bespreking, nu bij Joop Berendsen thuis, in aanwezigheid van Sef Hendrix, Funs van Grinsven, Frans Boermans, Gé van Beek, Jeanne Alsters van de Hor en Giel Aerts. Een gezelschap met diepe wortels in de Venlose gemeenschap; muzikaal, folkloristisch, carnavalesk etc.. De bespreking kreeg een verrassende wending toen Frans Boermans laconiek liet weten, dat hij de grote lijnen van een Venlose Revue-achtig verhaal op papier had staan. Het waren de fundamenten van de later zo succesvolle revue “Waat ennen Tiéd”, die in de jaren 1980-1982 22 maal werd opgevoerd en in de jaren 2000-2001 in een ten dele herschreven versie- nog eens 24 maal werd vertoond.

Zo kreeg de revue, waaraan Frans intussen de naam van “Waat ennen Tiéd” had gegeven langzaam gestalte. Natuurlijk was ook de samenstelling van het revuegezelschap een punt van zorgvuldige afweging. Spontaan waren de toezeggingen van erkende krachten, die in andere verbanden in het Venlose uitgaansleven al een rol speelden. Funs van Grinsven voorop met Wiel Vestjens, Hannelore Winter, Margot Verbeek, Lotti Boermans, Annie Renkien, Ben Verdellen, Hay van Hoorn, Bér van der Mey, Jan Pollux, Sjaak Sieben; hier in willekeurige volgorde vermeld. Verder een groepje van Venlona – leden als steunpilaren voor de koorzang, het complete “Vaat Elf”-Vastelaovend-gezelschap, en een groep jeugdigen aangevoerd door Dolf Peeters en Martin Huizinga.

De productie van de Venlose Revue “Waat ennen Tièd” in het jubileum-jaar van de Fanfare werd verzorgd door de revuecommissie van het jubileumcomité. In 1981 ontstond een nieuwe situatie en werd in samenspraak met het bestuur van de Fanfare besloten tot een zelfstandig verder gaan onder de naam “Stichting Venlose Revue”. Inmiddels hebben meer dan 100.000 mensen een of meerdere revuesbezocht.

De volgende revues zijn op de planken gebracht;

Waat ennen Tièd (1980, 1981 en 1982)

Stel ôg ens veur (1984 en 1985)

Huzareslaaj (1989 en 1990)

Det had ge gedruimp (1993)

Waat ennen Tièd II (2000 en 2001)

Altied ’t Zelfde Leedje (2005 en 2006)

De Slaag um ’t Jaomerdal (2010 en 2011)

Schoëne Schien (2016)

De Vlook van Hölster Heinke (2022)

 

 

De nieuwe Venlose Revue is te zien vanaf september 2026